När tappade du hakan sist?
Har du varit med om stunder i livet där du blivit alldeles tagen, tappat hakan, fått gåshud på hela kroppen eller där ögonen tåras av upplevelsen? Då har du säkerligen upplevt förundran, men vad är det egentligen? I mångt och mycket är forskare överens om att det är stark positiv upplevelse som består av en mix av tankar och känslor. Dessa skapas av sinnesintryck som vi får i olika situationer i livet.
Vad vi förundras över kan skilja sig åt, vilket gör det hela lite mer intressant, medan vissa fenomen väcker förundran hos de flesta. Det kan till exempel vara en vacker sol upp- eller nedgång, vyn från en bergstopp, havet eller andra naturnära upplevelser. Vi kan även slås av förundrad när vi ser bilder och filmer från storslagna miljöer men också i ett berörande samtal eller av ett barns härliga skratt. Vi kan också ryckas med och bli imponerad när ett nytt världsrekord slås av en idrottare eller när vi blir ett med andra och musiken under en konsert. Det kan vara allt från stora extra ordinära situationer till enklare stunder i vår vardag.
Förundran är en upplyftande känsla som ofta utrycks med ljud som åh, ah eller wow. Studier visar att vid dessa ögonblick är våra inre system, det parasympatiska och sympatiska, helt i balans eller i synk. I vanliga fall är något av systemen mer dominerade än det andra. När förundran studerats framkom i en testgrupp att de i genomsnitt förundrades 2-3 gånger i veckan. Det var en studie som genomfördes på flertalet försökspersoner som dagligen fick skriva ner sina upplevelser. Forskningen inom det här området, positiv psykologi, är fortfarande ung, enbart 20 år gammal. Det innebär att det fortfarande finns en hel del att studera.
Vad har då förundran för effekter, kanske du funderar. Nedan kommer ett antal som studier hittills har visat på:
- Vi blir mindre stressade och mer friska. När stressnivån sjunker minskar även inflammationsgraden i kroppen. Vår oro minskar och vi känner oss gladare och mer harmoniska.
- Vår känsla av att vara närvarande ökar och då ökar även upplevelsen av att ha mer tid. Det i sin tur minskar stressnivån i kroppen och i stället ökar välbehag och lugn och ro känslor. Det bör tilläggas att vi inte har mer tid än någon annan, även om upplevelsen är det.
- Vi blir smartare, mer öppna och kreativa. Vår nyfikenhet ökar och vi vill ta reda på mer om det vi upplever samtidigt som vi blir mer lösningsfokuserade och ser fler möjligheter.
- Vi blir mer ödmjuka samtidigt som samhörighetskänslan ökar. När vi upplever förundran kan vi känna oss små i sammanhanget och det minskar fokus på det egocentrerade. Vi kan också känna att vi är ett med allt runt om oss och att vara en liten del i något betydligt större än oss själva.
- Vi blir mer generösa, välvilliga och hjälpsamma mot andra.
- Vi agerar mer miljömedvetet utifrån förundran som uppstår i naturen. När vi känner vördnad och naturens storhet vill vi även bevara och vara rädd om den.
- Vår känsla av mening och tillfredsställelse ökar, så även nöjdheten över det vi redan har. Förundran påminner oss om storheten i livet, här och nu.
Kan vi träna upp förmågan att känna förundra?
Forskningen är helt eniga om att vi kan träna upp den här förmågan. Hur gör vi då? Det låter kanske enkelt och till viss del är det också det. Det vi behöver öva på är att stanna upp och ta in det som sker runt om kring eller i oss själva, att vara helt närvarande och härvarande mentalt och fysiskt. Mitt tips är att ta små medvetna steg i början och under korta stunder, några sekunder räcker gott, för att sedan utöka det i den takt som passar dig.
Här kommer några tips på var och hur du kan träna på det:
- Ta dig ute i naturen eller naturnära områden. Notera det som finns där, exempelvis blommor, djur, blad, träd och vatten. Notera hur grenar och blad rör sig i takt med vinden, ta in dofter, hur känns vinden mot din kind, hur känns bladet i din hand eller hur känns vattnet mot kroppen.
- Titta någon i ögonen som du bryr dig om eller håller kär. Ta in personen och känn närheten till hen och var DÄR i samtalet, tystnaden och ert möte. Parkera allt annat och rikta fokus på personen och er. Berätta gärna vad personen betyder för dig.
- Lyssna på musik som du gillar och ta in varje ton, tempot, tempoväxlingar och texten som spelas, res in i och var ett med musiken. Prova att blunda när du lyssnar. Får du feeling, dansa med och undvik att aktivera tankar om att prestera.
- Se på något vackert exempelvis en tavla, bild eller skulptur och var där med hela dig.
- Meditera eller utöva mindfulness
- Upptäck nya sätt att betrakta din vardag på, exempelvis stanna upp när du dricker ditt kaffe, känn smaken, känslan i munnen, värmen och doften. Slut ögonen och ta in stunden med alla sinnen. Notera även saker och personer runt om kring dig och försök att se dem med nya glasögon och perspektiv i stället för de du vanligtvis gör. Vad ser och upplever du då?
- Fotografera det du ser exempelvis i naturen, ta ögonblicksbilder, och gå tillbaka till dessa och njut av dem även efteråt. Återanvänd och återvänd till känslan du hade där och då.
Själv förundras jag dagligen under mina promenader nära eller i naturen och varje gång jag arbetar med människor. Under promenader fotograferar jag gärna ögonblick som fångar mitt fokus. När jag arbetar med människor ägnar jag ingen tid till att ta bilder. Det blir ofta en bild på ett tomt rum innan eller efter ett uppdrag. Fokus riktas istället på människorna och det som sker i rummet. Så för min del handlar förundran även om att träna på förmågan att se och notera det som finns, saknas, inte uttrycks och sker i olika situationer samt att våga nyfiket och öppet utforska det. Att vara fullständigt HÄR.
För många av oss närmar sig semester och ledighet. En tid som passar väl för att stanna upp, vara i nu:et och träna på förmågan att uppleva förundran. Vinsten av det, förutom alla effekter ovan, är att din mentala ryggsäck fylls på med ögonblick som du kan återanvända när det behövs längre fram i livet, likt ett mentalt fotoalbum som du kan bläddra i och minnas tillbaka till. Om du vill kan du även skriva ner dina upplevelser i en anteckningsbok. Notera gärna vilka tankar och känslor som aktiverades i stunden samt vad som hände med dig efteråt. Du kan även skriva ner hur du fysiskt reagerade. Beskriv även situationen eller personen som väckte eller väcker din förundran.
Låt oss tappa hakan oftare i vardagen och livet, gärna över det lilla och enkla i livet. Det som redan finns där och som vi kanske inte tidigare sett, slutat uppmärksamma eller nu ser med andra ögon. Med det skrivet, önskar jag dig en fin sommar fylld av stunder av förundran.
Var rädd om dig och varandra.