Fortsätt som vanligt och anpassa, ställ om, använda nya lösningar, när det behövs – Nu kör vi!

16.03.2020

I min tidigare blogg skrev jag om vikten att hjälpas åt och att göra mer än att förhindra smittspridning, nu när coronaviruset är här. Fortsätt lyssna på experterna och följ rekommendationerna. Det är det minsta vi kan göra. Har du missat dem, finns det på Folkhälsomyndighetens hemsida. Kort och gott, stanna hemma om du är sjuk eller håller på att bli det, tvätta händerna extra noga, nys och hosta i armvecket eller i en näsduk, undvik att vidröra ditt ansikte. Det är förbjudet att ordna eller besök en tillställning för mer än 500 personer. Undvik att resa utomlands. Förutom de två sista åtgärderna, är inget egentligen nytt i vår vardag.

Fortsätt vardagen och livet som vanligt, med en ökad medvetenhet. Det kan vi göra i stor utsträckning, med vissa förändringar och anpassningar. Jag är övertygad om att vi mår bättre när vardagen kan rulla på så likt som möjligt. Det gör oss trygga och lugna. Utifrån det har jag ägnat helgen till att fundera på vad jag och vi kan göra. Här kommer några förslag, varav några redan är kända sedan tidigare och flertalet kan bidra till att minska ytterligare ekonomiska konsekvenser i samhället:

  • Fortsätta gå till arbetet så länge vi är friska eller när vi tillfrisknat, så att samhället fortsätter att fungera. Fortsätt utföra arbetsuppgifter, mest troligen kan vi utföra samtliga eller rätt många utan förändring eller anpassning. De uppgifter som behöver det, hitta en lösning som fungerar. Sluta inte med uppgiften om den går att lösa.
  • Jobba hemifrån när det behövs och om arbetsgivare tillåter det och upptäck hur effektivt det är.
  • Om ni inte kan träffas fysiskt, använd digitala lösningar som Skype, Teams, Facetime och telefon för exempelvis möten. Är ni otränade på det, har ni nu chansen att bli riktigt vältränade. Ett antal företag erbjuder webbkurser inom ämnet. Det är en kunskap som ni kan ha stor nytta av även framöver.
  • Ovan digitala lösningar för distansmöten, fungerar även ypperligt för coachning, reflekterande team/handledning i grupp, föreläsning och utbildningar som jag och flertalet konsulter erbjuder och arbetar med. Det innebär att vi inte behöver ställa in utan ställa om med hjälp av smarta lösningar. Fortsätt att genomföra och boka in insatser för kompetensutveckling, så att det finns en tydlig framtidshorisont i aktuellt läge. Att ätas upp av nuläget, dränerar verksamheter på både energi och pengar. Våga vandra mellan olika perspektiv och behov som behövs utifrån: nuläget och närmaste tiden, en period framöver (när det blir värre), när det successivt lugnar sig, när det är över och slutligen framtiden, så att vår rädsla inte springer iväg och blir onödigt stor. Det här kommer att gå över, så låt oss tänka större och hjälpa varandra att klara det så bra som möjligt.
  • Hälsa på varandra utan fysik beröring. Varför inte utlösa en tävling på arbetsplatsen eller i skolan om den mest kreativa hälsningen. Låt kreativiteten flöda och ha roligt under tiden. Ju mer skratt, desto mer reduceras stress samtidigt som vi blir trygga. Vem vet, kanske hälsningsgesten blir ert signum, även när virusets framfart blåst över.
  • När ni har fikarast och lunch, håll avstånd om ni vill vara försiktiga, men fortsätt att umgås. Sätt er på varannan stol, bjuda in en hemlig osynligt gäst till den tomma stolen. Berätta för varandra om vem ni valt att bjud in idag, så har ni något att prata om. Ny gäst, varje dag. Genom det, lär ni känna varandra ändå bättre. Om ni arbetar hemifrån, prioritera dessa raster så att ni tar er tid att umgås, även om det blir på distans och via digitala lösningar. Varför inte införa det där succéfikat som ni så länge pratat om, varje fredag, så kan ni lyfta upp allt som har fungerat bra under veckan. Boosta alla framgångar. Det behövs kanske  mer nu än tidigare.
  • Blir någon sjuk på jobbet eller i skolan, håll kontakten. Genom det får vi även information om hur viruset, om det är Covid - 19, påverkar oss. Det tryggar och lugnar oss andra som inte än insjuknat. Dessutom visar vi mänsklig omtanke, genom att bry oss om varandra.
  • Fortsätt göra det vi vanligtvis gör på fritiden, så långt det är möjligt: träna, gå till frisören, unna oss massage eller annat som får oss att må bra, så länge vi är frisk eller har tillfrisknat. Om inte annat, kan vi beställa hem mat eller köpa presentkort.
  • Gå, cykla eller ta bilen till arbetet eller andra platser om vi vill undvika andra färdsätt. Om du behöver åka buss, tåg eller annat boka två platser om du vill vara försiktig. Den kostnaden godtar säkerligen din arbetsgivare och den ni ska besöka. Som sagt, viruset pågår i några månader, en kort tid i förhållande till resten av livet.
  • Håll kontakten med varandra så att vi ser och bekräftar varandra. Det är nu vi ska visa vår kärlek och omtanke, även till personer vi inte känner. Se och hälsa på varandra med ett leende, i butiken eller andra offentliga platser vi besöker, även om vi håller avstånd till varandra. Låt inte rädslan för att bli smittad ta över så att vi ser varandra som hot.
  • Handla livsmedel och andra varor som ni behöver varken mer eller mindre, så att varor räcker till alla. Dela med dig till andra om du har ett lager eller överskott. Var givmild och generös.
  • Hjälp andra, främlingar, grannen, släkt, närstående som tillhör riskgrupper, är smittade eller tar hand sjuka i hemmet. Erbjud hjälp med att handla mat och hämta mediciner. Ta med läxor från skolan till kompisen. Vi kan skotta snö, sopa, sanda, rasta hundar, laga och leverera mat, tanka bilar, hämta ut varor som beställts samt utföra andra ärenden som inte kan vänta.
  • Erbjud möjligheten att vara barnvakt när föräldrar som arbetare med samhällsviktiga uppdrag behövs på sina arbetsplatser.
  • Vi har ställt in träningar för våra innebandytjejer, vilket vi kan lösa genom att skicka ett träningsprogram som varje spelare utför där de är, men på samma dag och tidpunkt som övriga spelare. Träning genomförs således tillsammans via digitala lösningar. Vi skulle även kunna träna fysiskt utomhus, där vi håller avstånd till varandra, t ex på Luleås isväg, där snön än så länge är hård och fast. En stor yta som kan användas i en eller två veckor till, kanske mer.
  • Vårt innebandylag planerar även att hjälpa till, genom att sälja toalett- och hushållspapper, riktat till riskgrupper, sjuka eller andra som behöver undvika offentliga platser. Självklart även till er andra. Varor levereras utanför dörren och betalning sker via Swish. Genom det undviks onödig fysisk kontakt. Vi vill hjälpa till på det sättet vi kan och samtidigt får vi en slant till lagkassan. Förutom det arbetar vi med etik, vikten av att hjälpa andra samt lagandan i laget. En vinna vinna situation för alla.

Ovan förslag har jag hittills kommit fram till. Kom gärna med fler. Vi är betydligt klokare när vi tänker tillsammans och hjälps åt.

Utifrån aktuell situation avvaktar eller skjuter flertal av mina kunder på inbokade och nya uppdrag. Det innebär att jag om två veckor är mer tillgänglig. Jag vill verkligen hjälpa till och bidra. Att sitta hemma och bara vänta tills situationen passerat, är inte min grej. Ja, jag vill också säkerställa att mitt företag överlever, så jag ställer om, anpassar mig och tänker nytt. Så, behöver någon av er arbetsgivare, under en period, en erfaren ledare eller medarbetare? Självklart är jag fortsatt tillgänglig för konsultuppdrag.

Hör av er, jag finns här, redo att bidra och hjälpa till! Använd mig gärna.